Pentatló Modern

El Pentatló Modern és una esport olímpic amb més de 100 anys d'història i que engloba cinc disciplines: Esgrima, Natació, Equitació, Cursa i Tir. Està inclòs en el programa olímpic des dels jocs d'Estocolm de l'any 1912. La categoria femenina va haver d'esperar fins els Jocs de Sydney 2000 per entrar a l'escena olímpica. Els tornejos de qualificació per les olimpíades tenen lloc durant l'any pre-Olímpic. A través de les competicions continentals i del món, es qualifiquen 33 homes i 33 dones, tot i que finalment participen 36 atletes dels dos sexes, tenint en compte les invitacions i els participants del país amfitrió. El Pentatló Modern està gestionat i administrat internacionalment per la Unió Internacional de Pentatló Modern (UIPM). La UIPM es va fundar al 1948 i la seva seu es troba a Monte Carlo, al principat de Mònaco.

Unió Internacional de Pentatló Modern (UIPM)

Desenvolupament de les competicions de Pentatló Modern

Al 2009 el desenvolupament de les proves de Pentatló Modern va canviar. Anteriorment es realitzaven les 5 proves separadament en l'ordre: Tir, Esgrima, Natació, Equitació i Cursa.  Es calculaven les puntuacions, i el guanyador de la competició era qui havia acumulat més punts en les 5 proves.

Actualment, després del canvis realitzats per la Union Internationale de Pentathlon Moderne UIPM, les proves de Tir i Cursa es realitzen de forma combinada al final de la competició (Laser-Run). El atletes acumulen punts en les proves d'Esgrima, Natació i Equitació adquirint un handicap per la prova final de Laser-Run. Així, l'ordre de sortida a la prova final es fa segons a la puntuació adquirida. L'atleta amb més punts surt primer i la resta amb 1 segon de retard per cada punt de diferència amb el líder de la prova. L'atleta que arriba primer a la meta en la competició de Laser-Run es el guanyador de la competició.

Vídeo realitzat per part de la UFEC on expliquem que és el Pentatló Modern

Esgrima

Esgrima (sota llicència CC0 1.0)

Esgrima:

L'esgrima és, normalment, la primera disciplina que es práctica en la competicions actuals de Pentatló Modern. És un esport tècnic que requereix experiència, tècnica, força, rapidesa de pensament i autodomini. La prova es realitza en bandes o pistes de 14 metres de llarg i d'entre 1,5 i 2 metres d'ample. En les competicions de Pentatló Modern els combats duren un minut a un únic "toc". Tots els participants s'enfronten a tots els altres. El cos sencer del atleta és un blanc vàlid per realitzar un "toc", els tocs dobles no son comptabilitats. Si passat el minut cap atleta ha tocat l'altre amb l'espasa, es considera una derrota per ambdós participants.

Guanyant un 70% dels combats es recullen 1000 punts. Cada victoria o derrota per sobra d'aquest 70% representen mes o menys punts depenent de la quantitat de participant.

Natació

Natació (sota llicència CC0 1.0)

Natació:

La natació és un esport dinàmic que requereix força, habilitats tècniques, velocitat i bona condició física. En les competicions, els atletes cobreixen una distància dels 200 metres en estil lliure, per tant, poden fer servir qualsevol estil de natació, mentre no el canviïn a mitja de cursa.

Per recollir 1000 punts cada atleta necessita una temps de 2 minuts i 30 segons (per homes) o bé 2 minuts i 40 segons (per dones). Per cada segon per sobre o per sota d'aquests temps, s'afegeixen o es retiren 12 punts respectivament.

Equitació

Equitació (sota llicència CC0 1.0)

Equitació:

L'equitació (muntar) és un esport tècnic que exigeix valor, capacitat de cooperació amb el cavall, pensar ràpid i determinació. En les competicions de Pentatlón Modern es realitza un concurs de salt eqüestre. Els atletes competeixen amb els cavalls proporcionats per els organitzadors, que es seleccionen amb un drenatge a l'atzar 20 minuts abans del començament de l'esdeveniment. Pels propòsits de l'escalfament i la preparació, es permet als atletes muntar el seu cavall assignat durant 20 minuts i tenir fins cinc salts d'assaig en l'àrea auxiliar de l'exercici. El concurs implica saltar sobre 12-15 canyissos (d'una alçada màxima de 1,20 metres) en un recorregut d'entre 350 y 450 metres. L'atleta té un límit de temps, segons la longitud del recorregut.

Acabar el concurs sense errades en el temps estipulat afegeix 1200 punts al compte de l'atleta. Es redueixen 60 punts de penalització per cada negociació a saltar, 28 per colpejar algun canyís i 40 si un genet cau del cavall. També existeixen penalitzacions per excedir el límit de temps, així com per altres tipus d'infraccions.

Laser Run

Laser-Run

Es la última prova en les competicions de Pentatló Modern i a l'hora una modalitat esportiva de la que se'n fan competicions específiques. En les competicions de Pentatló Modern, la prova de Laser-Run consisteix en una cursa de 3000 metres combinada amb el tir esportiu amb pistola laser. En ser la prova final, es tenen en compte les puntuacions adquirides per part dels atletes en les altres tres disciplines per marcar l'ordre de sortida, cada 4 punts de pentatló, corresponen a 1 segon de diferencia. Així al final d'aquesta prova, l'atleta que creua primer la línia de meta, es el guanyador de la competició de Pentatló Modern. Es realitzen tres rondes de tir amb pistola làser seguides de curses de 1000 metres. Sempre s'inicia amb una ronda de tir. El atletes han d'encertar 5 vegades al blanc en un temps de 70 segons. Un cop han fet blanc 5 vegades o han passat els 70 segons poden començar a correr. No cal dir que la disciplina a més de velocitat i punteria, requereix una alta capacitat de recuperació per poder afinar la punteria.