Història del Pentatló Modern

Un guerrer que per portar un missatge va haver de lluitar a cavall amb espasa i pistola, però com que va perdre el seu cavall (fou assassinat) es va veure obligat a nedar i córrer per completar la seva missió.

Origen

Les arrels del Pentatló modern es remunten als antics Jocs Olímpics del 708 AC, on el pentatló antic incloïa les següents disciplines: tir del disc, javelina, salt de longitud, carrera i lluita. En aquelles olimpíades Lambis Lakedaimonios fou coronat el primer guanyador olímpic de l'especialitat.

El Baró Pierre de Coubertin, aquell pensador francès que va reorganitzar els Jocs Olímpics, desitjava incloure un esport "combinat" en el nou programa de les olimpíades modernes, on destaqués el prototip del “superatleta” (atleta polifacètic), que havien de combinar força, tècnica i personalitat. Inspirat pel Pentatló Antic, va crear el Pentatló Modern, un esport que combina disciplines tècniques (tirar, cercar i muntar), i d'altres de força i resistència disciplines, com la natació i la cursa. Fins i tot, s'especula que les cinc anelles del símbol olímpic simbolitzen els cinc esports del Pentatló Modern.

Pierre de Coubertin

Pierre de Coubertin (sota llicència CC BY-SA 2.0)

Tradició

El Pentatló modern està considerat l'esport més exigent dels jocs olímpics, ja que combina cinc disciplines totalment diverses. Els atletes competeixen les cinc proves en el curs d'un sol dia, pel que necessiten tenir força, resistència, reflexes ràpids i concentració. Degut a la naturalesa de les seves disciplines, es desenvolupa principalment en països amb tradició militar, i van ser incorporats en el programa d'entrenament militar de moltes acadèmies militars europees. Als Estats Units, George Patton fou un pentatleta famós, destinat a fer historia com a general americà en la segona guerra mundial, va participar en els Jocs Olímpics de 1912, a Estocolm i va quedar en cinquena posició.

Anelles Olímpiques

Anelles Olímpiques (sota llicència CC BY-SA 2.0)

Canvis recents

Fins l'any 2008, les cinc proves del Pentatló Modern es realitzaven una per una. El guanyador s'escollia sumant la puntuació realitzada per l'atleta a cadascuna de les proves. L'any 2009 es va decidir combinar les proves de tir i cursa camp a través en una sola prova realitzada al final de la competició, també anomenada Laser-Run o prova combinada. L'ordre i temps de sortida per realitzar la prova es marca mitjançant les puntuacions acumulades en les tres proves anteriors (esgrima, natació i equitació). Així, el primer en creuar la meta es el guanyador absolut de la competició.